Barodan Ücretsiz Avukat Talebi Nasıl Yapılır?Başvuru Şartları!

Ekonomi - 12/11/2021 07:15

Barodan ücretsiz avukat talep etmek mümkün müdür? Ücretsiz avukat talebi için gerekli belgeler 2021 yılında nelerdir? Barodan ücretsiz avukat talebi için hangi şartlar aranmaktadır? Gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık. Yazının devamında detaylı bir şekilde sizlere açıklayacağım.

Öncelikle maddi durumu yetersiz olan, vatandaşlara sunulan haklardan birisidir. Hakkını aramak ve hukuksal mücadele yolunda herkesin bir avukata ihtiyacı vardır. Maddi imkanları el vermeyen , geçim sıkıntısı çeken ve davaları olan vatandaşlar için “Barodan Ücretsiz Avukat” imkanı verilmiştir. Devlet tarafından sunulan bu imkana “Adli Yardım” denmektedir. Adli yardım desteğinden kimler ve nasıl yararlanır? İşte detaylar…

Türkiye Barolar Birliği, avukatlık hizmetlerinden ücret ödemeden adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Adli yardımlar , hakkınızı arama özgürlüğü çerçevesinde sizleri destekliyor. Ancak bu hizmetten yararlanmak isteyen kişiler şunları bilmelidir; Barodan avukat talebi sadece “Hukuk ve İcra” davalarında faydalanılabiliyor. CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) hükümlerine bağlı kalarak, mahkemenizin görüldüğü mahkemeye başvuru yaparak, barodan ücretsiz avukat talep edebilirsiniz.

Barodan Ücretsiz Avukat Talebi Gerekli Evraklar Nelerdir? – 2021

Bulunduğunuz şehirdeki Adli Yardım Bürosu hafta içi her gün yardıma ihtiyacı olan bireyler için başvuru almaktadır. Sizlerde maddi gücünüz yetersiz kalıyorsa, başvurunuzu gerçekleştirip, ücretsiz avukat hizmetine hak kazanabilirsiniz.

Barodan ücretsiz avukat talep etmek isteyen vatandaşlar için istenen evraklar nelerdir? İşte başvuru sırasında istenen evraklar;

Devletin sunmuş olduğu adli yardım hizmetinden faydalanmak için dava dosyanızı toparlamanız gerekmektedir. Dava dosyanızı baro başkanlığına veya baro adli yardım bürolarına teslim ederek baro avukat talebinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Başvuru yaptığınız baroya ödeme gücünüzün yetersiz olduğunu belgelendirmek zorundasınız. Bunu ispat etmek amacı ile muhtarlıktan alınan “Yoksulluk(Fakirlik) Belgesi” bazı durumlarda kabul görür. Ancak bazı durumlarda daha fazla ispat etmeyi sağlayan belgelerde istenebilir. Bu belgeler ve istekler şunlardır;

Yukarıdaki belgeler de ücretsiz avukat talebi yaparken istenen belgeler arasındadır. Tüm belgeler toparlanmış ve ihtiyaç sahibi olduğunuz ispatlandıktan sonraki işlemler ise aşağıdaki gibidir.

Muhtardan alacağınız ikametgah belgesi, nüfus cüzdan fotokopisi ve dava için gerekli belgelerin fotokopisi de muhakkak ilgili birime teslim edilmelidir. Avukat talebinizin olumlu değerlendirilmesi halinde, görevlendirilen avukat adına vekalet çıkarmanız gerekmektedir. Vekalet çıktıktan sonra ise hukuki süreç başlayacaktır. İhtiyaç halinde, gerçek kişilerin beraberinde, kamuya faydalı dernek ve vakıfların da adli yardıma başvurmalarına imkan tanınmıştır.

Türkiye Barolar birliği resmi web sitesinden tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Resmi siteye hızlıca gitmek için tıklayınız.

BENZER HABERLER